Konijnen extra checken!

Huidmadenziekte konijn

 

medium_myiasis.jpg  Huidmadenziekte (myiasis) is een gevaarlijke bedreiging voor konijnen. Als de dagen warm en vochtig worden, lopen konijnen regelmatig myiasis (‘de vlieg’).  Deze ziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene vlieg.

In deze periode komen deze groene vliegen te voorschijn en ruimen uitwerpselen op van o.a katten, honden, kippen, en koeien. Bovendien bevinden zij zich op bevuilde achterwerken van bijv. schapen, kippen en konijnen. Daarnaast komen de vliegen ook af op de lucht van diarree of urine.

Ze leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen of op vies ruikende huid, vooral aan de onderkant van de staart en tussen de achterpoten. De maden die zich hieruit ontwikkelen, eten zich in minder dan 4 uur door de huid naar binnen in het dier. Aangetaste konijnen kunnen door de maden in hun lichaam bloedvergiftiging oplopen.

Zonder snelle behandeling kan een konijn binnen 2 dagen sterven!

Hygiëne

Omdat de vliegen ook graag wondjes bezoeken, is het belangrijk een konijn hier altijd grondig op te controleren en deze te behandelen. Houd het hok/kooi schoon en zo reukloos mogelijk.

Een vies of ruikend achterwerk moet worden gewassen. Het beste kan hiervoor het konijn met zijn achterste in een bak lauwwarm water gezet worden. De aangekoekte keutels kunnen dan uit de vacht worden gewreven.

Gaat de lucht van diarree of urine niet weg dan kan het vieze gedeelte met een zachte knaagdierenshampoo (verkrijgbaar bij een goede dierenspeciaalzaak) gewassen worden. Let op: daarna goed/vaak spoelen en goed drogen d.m.v. deppen en evt. föhnen. Laat het konijn niet in de tocht zitten.

Helpen deze hygiënische maatregelen niet voldoende, dan kan het konijn tegen vliegen worden beschermd door vliegengaas over de verblijfplaats te hangen.

Het beste blijft natuurlijk te proberen de oorzaak te voorkomen. Zachte keutels ontstaan meestal door teveel koolhydraten in het voedsel, waardoor de darmflora verstoord raakt. Voor konijnen is het normaal gedrag om hun keutels op te eten. De darmkeutels worden te zacht om te eten, blijven aan de haren plakken en vormen op den duur een dikke plak rond de anus en aan de onderzijde staart (plakpoep). Ook zijn het vaak zware konijnen die niet goed meer bij de anus kunnen.

Door een poosje een hooi/waterdieet te geven, verdwijnt vaak de (luxe)kwaal. Bij enige twijfel is een bezoek aan de dierenarts verstandig. Let goed op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van het konijn en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Is zo’n vlieg aan het werk geweest, dan is vaak een wondje in de buurt van de anus of binnenkant van de achterpoten, waarin de maden zichtbaar zijn (héél goed kijken!). Verdere tekenen van ziekte zijn: onnatuurlijk kale plekken, sufheid van het konijn en gaatjes in de huid.

Als dit wordt geconstateerd, is een onmiddellijk bezoek aan de dierenarts vereist ook als het avond of weekend is. Een dag afwachten kan voor het konijn dodelijke gevolgen hebben.

 

Medische verzorging

De dierenarts zal het haar wegknippen en de huid wassen met een speciaal middel. Door middel van dit bad worden de maden gedood. Als het nodig is, zal er een antibioticum worden toegediend om een ontsteking tegen te gaan en een antiparasiticum wanneer de maden in dieper gelegen weefsels zijn doorgedrongen. Soms is het ook nog nodig om het konijn tegen shock te behandelen.

Helaas komt voor sommige konijnen de behandeling te laat