Meststaal Onderzoek

Om parasitaire infecties en protozoaire infecties, zoals coccidiose, bij onze vogels en neerhofdieren beter te kunnen opvolgen, hebben we een mestonderzoek-pakketje samengesteld. Met dit pakket kan u als hobbykweker op eigen initiatief meststalen nemen en ze opsturen naar het labo. Wanneer de resultaten gekend zijn zal dierenartsenpraktijk Galluvet contact met u opnemen, waarna een dierenarts de gegevens samen met u zal doornemen en indien nodig tot een gepaste behandeling kan worden overgegaan.

Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Ofwel koopt/bestelt u een mestonderzoek-pakket bij ons op de praktijk. Dit pakket is samengesteld uit: 1x houtenspatel, 2x wegwerphandschoen, 1x kangoeroe-zakje en 1x invulformulier ‘AANVRAAG MESTONDERZOEK VOGELS EN NEERHOFDIEREN’. Op dit invulformulier staat in het groen 'BETAALD'.

  2. Ofwel drukt u zelf het onderstaande formulier ‘AANVRAAG MESTONDERZOEK VOGELS EN NEERHOFDIEREN’ af. Op dit invulformulier staat in het rood 'NIET BETAALD'. U zorgt in dit geval zelf voor de verpakking van de stalen (in kangoeroe-zakje) en stuurt ze samen met het invulformulier op naar Poulpharm Labo, Prins Albertlaan 111, B-8870 Izegem. In dit geval wordt de betaling geregeld bij het doornemen van de resultaten.

Uitleg over de manier van staalname kan u terugvinden op het aanvraagformulier.

Wij raden u aan om op regelmatige basis de mest van uw dieren te laten nakijken, zodat u weet wat er speelt in uw hok, volière, ... Op deze manier kan u op een tijdige en gerichte manier ingrijpen waar nodig.

Aangeraden frequentie mestonderzoek:

  • Individueel gehuisvest: 3-maandelijks.
  • Volières: 1 à 2-maandelijks + op kritieke momenten: voor de kweek, tijdens de kweek, bij het spenen, tijdens de rui, aankoop nieuwe dieren, ...
  • Buitenbeloop: 2 à 3 maandelijks + op kritieke momenten.
Meststaal onderzoek